Növények a lakásban

  A szokásos díszítő elemeken túl lakásunkotthonossá tételében nagy szerepet játszanak a – napjainkban sajnos méltatlanul ritkábban használt - szobanövények is.Úgy vélem, velük lesz teljes az összkép, általuk válik igazán barátságosság egy ingatlan. Színt és életet visznek minden helyiségbe, ahol megjelennek, és nem utolsó sorban a levegőt is tisztítják.

  A növények bármilyen stílusú lakásba illenek, legyen az egy barokkos, vagy éppen minimalista enteriőr, hiszen a szobanövények óriási szín és formagazdagságban állnak rendelkezésünkre. A szobanövények esetén annak kaspója, tartójalegalább annyira részt vesz a látvány kialakításában, mint maga a növény, ezáltal további díszítést adva lakásunknak.

  Egy szoba, ahol növény van biztos, hogy nem unalmas, sivár, sokkal inkább áraszt otthonosságot.

  A növényekkel sokféleképp díszíthetjük lakásunkat. Egyrészt minden helyiségnek megvannak a megfelelő, hangulatilag oda illő növénycsoportjai, melyek az esetek többségében még szeretik is az ott uralkodó körülményeket. Például egy konyhát, étkező helyiséget díszíthetünk cserepes fűszernövényekkel, melyek amellett hogy jól mutatnak, bírják a hőt, a párát, valamint nem utolsó sorban hasznosak is, mivel ételeink fűszerezésére is alkalmasak.

  A nappaliban elhelyezhetünk egy-egy nagyobb növényt magányosan,vagy kialakíthatunkegy-egy növénysarkot. A napos helyeken sokféle növény jól érzi magát, a legkedveltebb szobanövények pedig úgy váltak hosszú évek alatt társainkká, hogy pont azok az igényeik - hőmérsékletben, páratartalomban, fényben, - mint nekünk, így jól érzik magukat lakásunkban. Fűtetlen előszobárais van megoldás, itt szívesen elbóbiskolnak a téli nyugalmi időszakukat töltő kaktuszok.

  A lakáson kívüli területekről se feledkezzünk meg! A zöld növények még a legkisebb erkélyt és teraszt is hangulatosabbá teszik. A teraszra, erkélyre ültetendő növények kiválasztásánál a szakemberek előszeretettel ajánlják ahagyományos dézsás növényeket. Fontos azonban, hogy ne felejtsd el: ezek fénykedvelő, fagyérzékeny növények, teleltetésükről zárt helyen gondoskodni kell!

  A következő képes összeállításban igyekeztem többféle lehetőséget bemutatni inspirációként a növények lakásban történő alkalmazására:növénysarkok, magányosan díszítő egyedek, növényfal, belógatott kaspók, növényekkel beültethető lámpatest, világító edények vagy falra szerelhető dísznövények.

  Ha szeretnéd hogy lakberendezőként segítsek az elképzeléseid megvalósításában, vagy tanácsra van szükséged keress elérhetőségeim valamelyikén bizalommal.