Fényes felületek – Már nagyanyáink otthonában is hangsúlyos volt

  Igazán trendi és felkapott manapság a lakberendezésben a fényes, tükröződő felületek és dekorációk alkalmazása, pedig nem is olyan újkeletű dolog ez. Emlékezzünk vissza együtt és nézzük meg mi ma a trend.

  Igazán trendi és felkapott manapság a lakberendezésben a fényes, tükröződő felületek és dekorációk alkalmazása, pedig nem is olyan újkeletű dolog ez. Emlékezzünk vissza együtt és nézzük meg mi ma a trend.

   

  Akkoriban valószínűleg a praktikum volt az, amely miatt például szívesen alkalmazták az úgynevezett enyves falfestéket, ami amellett, hogy szép fényes felületet eredményezett, foltálló és könnyen tisztítható is volt. A másik nagy „divat” ezekben az időkben a lakkozott, magasfényű bútor volt, hiszen még nem létezett a bútorlap fóliázásának technológiája. Akkoriban ez jelképezte a modernitást, a tisztaságot, a „csillogást”.

  Ezt követően egy időre kissé alább hagyott a magasfényű felületek térhódítása és a matt, illetve selyemfényű lakberendezési irányok felé fordult az érdeklődés, de láthatjuk, hogy napjainkban a csillogás ismét teret követel magának. Kicsit másféle szemüveggel szemléljük ma már ezt, mint nagyanyáink. Sokszor már nem a praktikusság miatt választjuk ezt, hanem sokkal inkább annak divatossága miatt.

  A fényes felületek eleganciát, ragyogást tükröznek, képesek akár önmagukban feldobni egy helyiség hangulatát, amennyiben pedig jól alkalmazzuk, akár a tér tágasabb hatását is elérhetjük vele. A világítással kapcsolatban már írtam egy cikket korábban, melyet ide kattintva tudsz elolvasni.

  Effajta csillogást szinte számtalan formában csempészhetünk be otthonunkba. A falfestéktől és burkolatoktól kezdve, a bútorokon át egészen a lakberendezési tárgyakig, számos lehetőségünk van.

  Ma már a falfestékek és a tapéták nem csak a szivárvány összes színében érhetőek el, hanem a fényességüket tekintve is nagy a kínálat. Egy helyiségben az úgynevezett „alapot” minden esetben a fal színe és fényessége adja meg, ha igazi ragyogásra vágysz válassz magasfényű falfestéket, vagy fényes(ebb) tapétát. Aki ennél több ragyogást szeretne, az talál olyan tapétát is amely apró csillámpor tartalmánál fogva igazi ragyogó hatást kelt.